Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi kanseri, safra kesesindeki hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması sonucu oluşan kanser türüdür. Safra kesesi kanseri 60’lı yaşlardan sonra ve kadınlarda daha sık ortaya çıkan, hızlı ilerleyen bir kanser türüdür. Kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna uygun olarak tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Safra Kesesi Kanseri Nedir?

Safra kesesi, karaciğerin altında yer alan ve karaciğerden salgılanan safra adı verilen sindirimde gorevli sıvının depolandığı bir organdır. Bazı durumlarda anormal hücre büyümesi ve çoğalması ile safra kesesinde kanser meydana gelebilmektedir. Safra kesesi kanseri görülen kişilerde çoğunlukla iltihap, polip, taş gibi diğer safra kesesi hastalıkları da görülebilmektedir. Safra kesesi kanseri, ciddi bir durumdur ve en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Safra Kesesi Kanseri Neden Olur?

Kanserin oluşma riskini artıran faktörler arasında safra kesesi taşları, polipler, kronikleşen safra kesesi iltihaplanması bulunmaktadır. Safra kesesi kanserinin neden oluştuğuna dair kanıtlanan kesin bir bulgu yoktur. Bu nedenle diğer safra kesesi hastalıkları ve kötü yaşam tarzının bu kansere neden olduğu söylenebilmektedir. Safra kesesi kanserinin daha çok kadınlarda ve ileri yaşta görüldüğü bilinmektedir. Bu kriterlere uygun kişiler risk altındadır denilebilir. Risk faktörleri arasında; obezite, safra kesesi taşı, safra yolu hastalıkları, safra kesesi polipleri, safra kesesi iltihaplanması bulunmaktadır.

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri

Safra kesesi kanseri erken evrede bir belirti göstermeyebilir fakat çok agresif bir şekilde ilerleyebilme özelliğinden dolayı düzenli kontrolü gerektirmektedir. Çoğunlukla rutin kontroller sırasında kanser tespit edilmektedir. İleri evre kanser olan kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Safra kesesi kanseri kişide kilo kaybına, sarılığa, karın ağrısına ve karın bölgesinde ele gelen şişliğe neden olabilmektedir. Sindirim problemleri, vücutta genel kaşıntı, mide bulantısı, iştahsızlık gibi semptomlar da görülebilir.

 

safra-kesesi-kanseri-nasil-teshis-edilir

 

Safra Kesesi Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Safra kesesi kanserinin tanısı konulurken genellikle ilk tanı aracı olarak ultrasonografiden yardım alınmaktadır. Ultrason ile kanser kuşkusu geliştiği takdirde ileri tetkik amacıyla ve hastalığın hangi evrede bulunduğunu anlayabilmek için manyetik rezonans görüntüleme ya da bilgisayarlı tomografi çekilebilir. Endoskopik görüntüleme araçları da tanı için kullanılabilmektedir. Tqm olarak aydınlatılamayan durumlarda hem teşhis hem tedavi için laparoskopi tekniği uygulanabilir. Taş, iltihap gibi durumlar için düzenli doktor kontrolü önemlidir.

Safra Kesesi Kanseri Evreleri

Safra kesesi kanserinin tedavisi, kanserin evresine göre planlanmaktadır. Teşhis edilirken kanserin hangi evrede olduğu da belirlenebilmektedir. Kanserin evrelendirilmesiyle birlikte kanserin konumu ve nerelere yayılım gösterdiği belirlenmektedir. Kanser evreleri 0-4 arasındadır.

  • Evre 0: Bu evrede kanser hücresi görülmüş ama herhangi bir yere yayılmamıştır.
  • Evre 1: Kanser hücresi çoğalmaya başlamakta ve safra kesesi duvarına sıçrama riski bulunmaktadır.
  • Evre 2: Kanser safra kesesini aşmıştır ve karın içine ilerlemektedir. Kas tabakasını geçmiş ve bağ dokularına yayılmaktadır.
  • Evre 3: Bu evrede kanser artık çevre organlara yani öncelikle karaciğere yayılım göstermektedir. Lenf düğümlerine de yayılma riski bulunmaktadır.
  • Evre 4: Son evredeki kanserde artık tümör uzaktaki organlara bile yayılmıştır.

Safra Kesesi Kanseri Tedavisi

Safra kesesi kanseri tedavisi için hastalığın yayılım durumu ve kanserin evresi değerlendirilmektedir. Kanser daha ilk evredeyse ve yayılımı sadece safra kesesinin duvarındaysa, cerrahi işlemle safra kesesi çıkartılmaktadır. İleri evrede kanser eğer diğer organlara, örneğin karaciğere yayılım gösterdiyse; karaciğerin bir kısmı, safra kesesi ve etkilenen bölgelerin ameliyatla alınması gerekebilmektedir. Son evrede artık kanserden etkilenen birçok organ olduğu için, kanserli dokuların çıkarılması uygun olmayıp tedaviye hastanın genel sağlık durumunu destekleyici ilaçlar ile devam edilebilmektedir.

Hastanın durumuna uygun olarak ameliyat öncesi veya sonrasında kemoterapi de uygulanabilmektedir. Kanser dışı bir sebepten (taş, polip gibi) alınan safra kesesinin ameliyat sonrasında patoloji sonucunun takip edilmesi, tesadüfen tanısı konmuş hastalık hakkında detaylı bilgi sağlayabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yemek-borusu-ozofagus-kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri

Yemek borusunda ortaya çıkan kanserler ilerleme gösterebilir. Yemek borusu kanseri ta…

Devamını Oku
safra-kesesi-iltihabi
Safra Kesesi İltihabı

Safra kesesi, karaciğerin altında yer alan ve ince bağırsağa safra adında bir sıvı gö…

Devamını Oku
dalak-cerrahisi
Dalak Cerrahisi

Dalak, karnın sol üst tarafında, midenin yanında ve sol kaburgalarının arkasında bulu…

Devamını Oku