Mide Kanseri

Mide Nedir?

Mide, sindirim sisteminde yemek borusu ile onikiparmak barsağı arasında bulunan ve yutulan gıdaların sindirilmek amacıyla içerisinde birkaç saat kalabileceği şekilde rezervuar özelliğine sahip torba şeklinde bir yapıdır. Karın bölgesinin sol üst kısmında bulunur ve göbek üzerinden sağa doğru uzanır.

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri sıklıkla midenin en iç tabakasını döşeyen hücrelerde anormal bir çoğalma sonucu kitle gelişimi ile görülür ve midenin her bölümünde gelişebilir. Bununla birlikte mide kanseri bazen kendisini ülser (yara) şeklinde ya da organın duvarını tutarak tüm mideye yayılım göstermesi (matara mide / linitis plastika) ile de gösterebilir.

Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Karın ağrısı / huzursuzluk / şişkinlik hissi (özellikle yemek sonraları belirginleşebilir)
  • Erken doyma / iştah azalması - kaybı
  • Yutma zorluğu
  • Bulantı ve kusma
  • Kilo kaybı
  • Ağızdan ya da dışkı ile taze ya da kahve telvesine benzer sindirilmiş kan gelmesi

Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Mide kanseri tanısının gözden kaçırılmaması için öncelikle yukarıda belirtilen yakınmaları olan kişilerin bu hastalıkta deneyimli bir hekim ile görüşmeleri gereklidir. Hastanın yakınmaları ve eşlik eden hastalıkları, varsa allerjileri, kullandığı ilaçlar ile alışkanlıklarını (sigara, alkol gibi) içeren öyküsü detaylı bir şekilde öğrenildikten sonra muayene edilmeli ve en kısa sürede endoskopik değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Endoskopi, genellikle bu işlem için özel olarak dizayn edilmiş bir odada ya da ameliyathanede uygulanır. Endoskop, ucunda bulunan kamera yardımı ile elde edilen görüntülerin videomonitore yansıtılması ile yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağının başlangıç kısımlarında gelişebilecek hastalıkların tespit edilmesini sağlayan bir araçtır. Bu işlem tercihen anestezi eşliğinde uygulanır ve kuşkulu bir durum görüldüğü takdirde biopsi alınmasına olanak sağlar. Mide kanserinin kesin tanısı endoskopi ile alınan biopsinin mikroskop altında patoloji uzmanı tarafından incelenmesi ile konur. Kuşkulu durumlarda tekrar doku örneği gerekebilir ve endoskopi tekrar edilir. Mide kanseri tanısı kesinleştiği takdirde hastanın tedavi planlaması için hastalığın evresinin belirlenmesi gerekir.

Mide Kanseri Evrelendirme

Hastalığın evrelendirilmesi esas itibarı ile midedeki tümörün komşu organlar ve lenf bezleri ile ilişkisinin ortaya konması ile birlikte tüm vücudun taranması işlemidir. Bu amaçla günümüzde sıklıkla kullanılan araç PET / BT olarak ta bilinen pozitron emisyon tomografisi ile kombine edilmiş bilgisayarlı tomografidir. PET / BT dışında tüm vücut bilgisayarlı tomografisi (BT) de evrelendirme amacı ile kullanılabilir. Bu tanı araçlarının net olarak aydınlatamadığı durumlarda ilave olarak manyetik rezonans görüntüleme (MR) ya da endoskopik ultrason (EUS) da istenebilir.

Mide Kanseri Tedavisi

Modern kanser tedavisi her hastanın tedavisinin kişiye özel olarak planlanmasını gerektirir. Mide kanserinin tedavisinde cerrahi, kemoterapi ve ışın tedavisi yöntemlerinden birisi ya da birden fazlası uygulanabilir.

Cerrahi: Mide kanserinde aksini mecbur bırakan bir neden yoksa cerrahi tedavi esastır. Cerrahide hastalığın durumuna göre midenin bir kısmı ya da tamamı alınır. Hastalığın evresi uygun ise ameliyat laparoskopik ya da robotik cerrahi teknoloji ile uygulanabilir.

Kemoterapi: Hastalığın evresine göre ameliyattan önce tümörün boyut ve evresini küçültmek ya da ameliyat sonrasında hastalığın nüks olasılığını azaltmak için uygulanabilir. Cerrahi tedavinin uygun olmadığı hastalarda temel tedavi olarak uygulanır.

Radyoterapi: Cerrahi sonrası kemoterapi ile kombine edilerek tümörün nüks etme olasılığının azaltılması hedeflenir. Bazı hastalarda ağrı tedavisinde de rolü vardır.

Sıcak Kemoterapi: Hastalığın mide dışına uzanmış ve karın boşluğu içerisindeki diğer organlar ya da karın zarı ile iştirakli hale geldiği durumlarda, yayılma derecesi cerrahi ile çıkarılabilir ise eş zamanlı olarak karın içerisine özel ekipman yardımı ile ısıtılmış kemoterapi ajanının verilmesi ile uygulanır.

Mide Kanseri Ameliyat Sonrası

Mide kanseri ameliyatı sonrasında yoğun bakımda takip gerektiren özel bir durum yoksa hasta anesteziden ayıldıktan sonra tansiyon, nabız, kan oksijen düzeyi gibi değerleri normal olduğunda odasına alınır. Burada hastanın takip ve tedavisi yine devam eder. Sonraki günlerde klinik seyrine göre başlangıçta berrak sıvılar ile ağızdan gıda başlanır ve hasta tolere ettikçe gıdası genişletilir. Ağızdan gıda alabilen ve barsak çalışması normal olan hastalar diğer takiplerinde de bir sorun olmadığı takdirde ortalama 4-7 günde taburcu olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

karaciger-tumorleri
Karaciğer Tümörleri

Karaciğer kanseri, karaciğerdeki hücrelerden köken alan bir kanser türüdür. Karaciğer…

Devamını Oku
safra-kesesi-kanseri
Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi kanseri, safra kesesindeki hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması s…

Devamını Oku
pankreas-kanseri
Pankreas Kanseri

Pankreas, midenin arka tarafında bulunan, sindirimde görevli olan ve bunun yanı sıra …

Devamını Oku